Русский   |   English   |   Пошук
Про підприємство Продукція Послуги Інвесторам та акціонерам Тендери Новини Відео

Принцип роботи Комплексного пристрою очищення повітря ПАЕС-2500

25.04.2019

В сучасних газотурбінних приводах (ГТП) існують високі вимоги до чистоти і опору вхідного повітря на вході в газоповітряний тракт ГТП. Ступінь очищення вхідного повітря безпосередньо впливає на ресурс роботи ГТП і ступінь зносу окремих його вузлів. Старі модифікації електростанцій сімейства ПАЕС-2500 оснащені системами глушіння шуму без додаткових систем очищення повітря, що нерідко призводило до виходу з ладу ГТП через знос робочих лопаток компресора і турбіни. З метою поліпшення ресурсних показників ГТП, які застосовуються в складі електростанцій, було розроблено спеціальний комплексний повітроочисний пристрій.

Принцип дії КПОП полягає в послідовному зниженню швидкості вхідного потоку, поділу потоку на чисте повітря і пил, перенаправлення потоку пилу назовні, зниження шумових характеристик струменя чистого повітря і подачі його на вхід в ГТП. Виходячи з призначення був визначений конструктивний профіль і виготовлений дослідний екземпляр КПОП, який на даний момент проходить випробування в складі газотурбінної електростанції ПАЕС 2500 на території Волочиського машинобудівного заводу. Кожен з блоків КУВ виконує певну функцію:

• Захисний козирок (поз.1) виконує захист повітроочисного пристрою від попадання на нього атмосферних опадів (дощ, сніг, листя дерев та ін.), а також забезпечує необхідний ступінь зниження швидкості потоку повітря, щоб двигун не засмоктував атмосферні опади з прикордонних електростанції територій. На випадок обмерзання на поверхні повітроочисного пристроя (ПОП) захисний козирок оснащений системою протиобмерзання з інфрачервоного обігрівача, включається автоматично (при досягненні навколишньої температури + 5 ° С і вимикається при -10 ° С) або ж в ручному режимі.
  • Блок ПОП (поз.2) оснащений спеціально розробленною фірмою Pall (Великобританія) системою очищення повітря QE0458 (рис.2). Принцип дії даної системи укладено в спеціально підібраних геометричних розмірах панелей мультициклонів, завдяки яким надходить повітря, рухаючись по відцентровим гвинтовим каналах, розділяється на чисте повітря і пил. Чисте повітря проходить далі у напрямку до ГТП, а пил збирається в спеціальних колекторах, звідки відсмоктується вентилятором (поз.6) через пилеотводящій повітропровід (поз.5).
  • Пройшовши очищення повітря потрапляє в дифузор (поз.3) і далі направляється в блок шумоглушіння (поз.4). Блок шумоглушіння призначений для зниження шуму, який викликається роботою ГТП і являє собою пластинчастий шумоглушник з двома рядами панелей шумоглушіння, розміри і розташування яких забезпечують максимально ефективну ступінь зниження звукової потужності при мінімальному впливі на підвищення опір газоповітряного тракту КПОП.
  • Далі від блоку шумоглушіння повітря потрапляє на вхід в ГТП, при цьому завдяки спеціально встановленій розділової перегородки, частина вхідного повітря спрямовується на охолодження генератора.

Завдяки застосуванню розробленої системи КПОП термін експлуатації ГТП в складі електростанцій значно зросте і дозволить безперебійно працювати навіть в районах з високим ступенем запиленості.

Авіаційні двигуни Промислові установки Товари народного споживання Послуги